Uskršnji praznici su vreme kada se porodice okupljaju oko bogate trpeze, deleći ukusna jela i poslastice. Međutim, ovo slavlje i jaka hrana mogu doneti i određene izazove, posebno kada je u pitanju probava. Nadutost stomaka je čest problem tokom prazničnog perioda, ali uz određene promene u ishrani i načinu života, može se izbeći ili ublažiti. Nastavite da čitate ukoliko želite da saznate kako izbeći nadutost stomaka tokom uskršnih praznika.
Koja praznična hrana izaziva nadutost stomaka?
Da bismo bolje razumeli kako izbeći nadutost tokom uskršnjih praznika, važno je identifikovati koja hrana često dovodi do ovog problema.
Masna hrana
Preterano konzumiranje masne hrane poput prženih jela, masnih soseva ili slanih grickalica može usporiti varenje i dovesti do nadutosti. U masnu hranu koja se nađe na našoj trpezi najčešće spadaju pečenje, pržene namirnice, pite, testenine kao i slatkiši.
- Savet: Važno je usmeriti se na umerene porcije i kombinovati ih sa lakšim, probavljivijim namirnicama poput svežeg povrća, voća i integralnih žitarica kako bi se izbegle neprijatnosti vezane za probavu tokom prazničnih dana.
Prezasićeni ugljeni hidrati
Hrana bogata belim brašnom, šećerom i drugim rafinisanim ugljenim hidratima može izazvati nadutost jer brzo podiže nivo šećera u krvi i stvara gasove u crevima. Ovi ugljeni hidrati su u kolačima i tortama, hlebu kao i voćnim poslasicama.
- Savet: Birajte integralne opcije, pojačajte unos vlakana i praktikujte fizičku aktivnost nakon ovakvih obroka.
Gazirana pića
Ova pića sadrže gasove koji mogu naduvati stomak i izazvati nelagodnost. Kad spomenemo gazirana pića, uglavnom svi pomisle na slatke sokove. Nemojmo zaboraviti da u ova pića spadaju i penušava vina, gazirane limunade i slično.
- Savet: Pored očiglednog saveta da birate negazirana pića, savetuje se da pijete polako, sa slamkom. Takođe, birajte pića koja su sa manjom količinom šećera.
Mlečni proizvodi
Za osobe koje su intolerantne na laktozu, konzumacija mlečnih proizvoda može dovesti do nadutosti i gasova. Sastavni deo trpeze za vreme praznika su uvek mleko, jogurt, kajmak i sir.
- Savet: Pokušajte da birate opcije bez laktoze kao i biljne proizvode. Konzumirajte probiotike.
Da li jaja izazivaju nadutost stomaka?
Uz jednu od najlepših tradicija, na trpezi za Uskrs se uvek nalaze farbana jaja. Za većinu ljudi, jaja obično ne izazivaju nadutost stomaka. Međutim, postoji mali procenat populacije koji može doživeti neke simptome nadutosti ili gastrointestinalne nelagodnosti nakon konzumacije jaja.
Neke osobe mogu imati intoleranciju na određene proteine koji se nalaze u jajima, poput albumina ili luteina. Ovo može izazvati simptome kao što su nadutost, gasovi, bolovi u stomaku ili proliv. Takođe, ukoliko se jaja kombinuju sa mlečnim proizvodima (npr. u kolačima ili palačinkama), osobe koje su intolerantne na laktozu mogu doživeti simptome nadutosti ili gastrointestinalne nelagodnosti.
U većini slučajeva, umerena konzumacija jaja kao deo uravnotežene ishrane ne bi trebalo da uzrokuje značajne probleme sa nadutošću ili gastrointestinalnom nelagodnošću. Ukoliko pak spadate u drugu grupu, možete ograničiti unos ili koristiti određene suplemente kako biste lakše svarili obrok sa jajima.
Kako izbeći nadutost stomaka tokom uskršnjih praznika i gozbe?
- Planirajte unos hrane: Umesto prejedanja, usmerite se na umerene porcije hrane i raznolikost obroka. Ovo će olakšati probavu i smanjiti rizik od nadutosti.
- Birajte zdrave opcije: Prioritet dajte laganijim, probavljivijim jelima poput kuvanog povrća, pečenog mesa, integralnih žitarica i svežeg voća.
- Izbegavajte brzu hranu: Smanjite unos brze hrane i grickalica koje su često teške za varenje i mogu izazvati nadutost.
- Hidratacija: Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali optimalnu hidrataciju i olakšali rad digestivnog sistema.
- Fizička aktivnost: Održavajte svoju fizičku aktivnost tokom praznika, šetajte ili vežbajte kako biste podstakli cirkulaciju i probavu.
- Ograničite alkohol: Preterana konzumacija alkohola može izazvati nadutost, stoga budite umereni u njegovoj upotrebi.
- Pažljivo sa kombinacijama hrane: Izbegavajte kombinacije hrane koje mogu izazvati nadutost, kao što su mlečni proizvodi i voće, meso i testenina, itd.
Šta ako imate osetljiv stomak ili sindrom nervoznih creva?
Ako imate osetljiv stomak ili sindrom nervoznih creva, važno je da budete dodatno pažljivi tokom praznika. Osim saveta navedenih gore, možete se fokusirati na pravilno žvakanje tj. jedite polako i temeljito žvačite hranu kako biste olakšali probavu.
Ako imate posebne zdravstvene probleme ili ste zabrinuti zbog nadutosti, konsultacija sa lekarom može biti korisna.
Simaktiv – simetikon i aktivni ugalj u borbi protiv nadutosti
Uz pridržavanje gorenavedenih saveta, možete dodatno podržati zdravlje vašeg stomaka uz pomoć Simaktiv preparata. Simaktiv je inovativni medicinski proizvod u obliku dvoslojne tablete protiv nadutosti i gasova u stomaku. Zahvaljujući kombinaciji simetikona i aktivnog uglja, Simaktiv pomaže u smanjenju neprijatnih simptoma nadimanja stomaka, gasova i nervoznih creva. Može se koristiti bezbedno i efikasno tokom praznika kako biste se oslobodili nelagodnosti i uživali u svim radostima ovog perioda.
Zaključak
Prateći savete o pravilnoj ishrani, hidrataciji, fizičkoj aktivnosti i korišćenju preparata kao što je Simaktiv, možemo izbeći nadutost i uživati u prazničnoj atmosferi sa zadovoljstvom i udobnošću. Važno je slušati svoje telo, biti pažljiv prema njemu i praviti izbore koji podržavaju naše zdravlje i dobrobit.