Ugljeni hidrati su važan deo naše ishrane i pružaju nam energiju potrebnu za svakodnevne aktivnosti. Međutim, za neke ljude, konzumacija određenih vrsta ugljenih hidrata može dovesti do nadutosti stomaka i nadimanja.

Istražićemo kako ugljeni hidrati utiču na nadimanje, koji su simptomi povezani sa konzumacijom ugljenih hidrata i pružiti vam nekoliko saveta kako smanjiti nadimanje usled konzumacije ugljenih hidrata.

 

Šta su ugljeni hidrati?

Ugljeni hidrati su jedan od tri glavna makronutrijenta, zajedno sa proteinima i mastima. Oni su naš glavni izvor energije i nalaze se u raznim namirnicama kao što su hleb, testenine, pirinač, voće, povrće i slatkiši. Ugljeni hidrati se sastoje od šećera, skroba i vlakana, koji se različito vare i utiču na naše telo na različite načine.

Neke vrste ugljenih hidrata imaju više predispozicija da izazovu nadutosti stomaka. Ovo može biti individualna reakcija i zavisi od tolerancije našeg organizma.

U svakodnevnoj ishrani, neki od najčešće konzumiranih ugljenih hidrata su hleb i peciva,              testenina, pirinač, krompir, voće, slatkiši i grickalice. Znajte da nisu svi ugljeni hidrati podjednako uticajni kad je u pitanju nadimanje u stomaku i nadutost stomaka.

 

Ugljeni hidrati koji najčešće izazivaju nadimanje:

Rafinisani šećeri: Konzumacija velike količine rafinisanog šećera, poput slatkiša i gaziranih pića, može dovesti do nadimanja kod nekih ljudi.

Rafinisani žitarice: Hleb, testenine i peciva od belog brašna imaju visok glikemijski indeks i mogu izazvati nadimanje kod pojedinih osoba.

Pšenica: Neki ljudi mogu imati intoleranciju na gluten koji se nalazi u pšenici, što može uzrokovati nadimanje.

Mahunarke: Pasulj, sočivo, grašak i ostale mahunarke mogu izazvati nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana i oligosaharida koji se teže vare.

Voće bogato fruktozom: Iako je fruktoza prirodni šećer koji se nalazi u voću, neki ljudi mogu imati teškoće u varenju fruktoze. Voće poput jabuka, krušaka, trešanja, breskvi i kajsija može izazvati nadutost kod osetljivih osoba.

 

Simptomi nadutosti stomaka usled ugljenih hidrata

Ukoliko sumnjate na to da vam ugljeni hidrati izazivaju nadutost stomaka i gasove u stomaku, ovo su simptomi koje možda osećate:

 

Saveti za smanjenje nadimanja usled konzumacije ugljenih hidrata

Vlakna su važna za zdravlje digestivnog sistema, ali prekomerno unošenje vlakana odjednom može izazvati nadimanje. Postepeno povećavajte unos vlakana kako biste telo prilagodili. Takođe, integralne žitarice sadrže više vlakana i hranljivih materija od rafinisanih žitarica. Ove žitarice se sporije vare i mogu pomoći u smanjenju nadimanja.

Kad god ste u mogućnosti, izaberite alternative za gluten. Ako imate intoleranciju na gluten, birajte namirnice bez glutena kao što su pirinač, kinoja, heljda i kukuruz.

Ponekad kombinacija određenih namirnica može izazvati nadimanje. Pratite koje namirnice uzrokuju nelagodnost i prilagodite svoju ishranu. Slušajte svoje telo, vodite dnevnik ishrane i eksperimentišite sa različitim vrstama ugljenih hidrata kako biste pronašli optimalnu ravnotežu za sebe.

Isprobajte suplemente u borbi protiv nadutosti stomaka! SIMAKTIV formula sa aktivnim ugljem i simetikonom dovodi do smanjenja neprijatnih simptoma nadimanja stomaka, gasova u stomaku i nervoznih creva. Možete popiti i do 4 tablete u toku dana jer ne utiču na efikasnost lekova i resorpciju hranjivih materija.