Nadutost je vrlo učestali problem današnjice koji se manifestuje osećajem težine i tvrdim trbuhom. Nadutost može biti praćena i gasovima, grčevima ali i bolovima u stomaku.
Pojava nadutosti izazvane hranom najčešće nastaje usled:
- usporenog rada creva,
- prekomernog unosa hrane,
- intolerancije na neku vrstu hrane,
- konzumiranja velike količine gaziranih pića,
- unosa velike količine soli,
- konzumiranja velike količine “brze hrane” kao i hrane sa dosta aditiva, itd.
Izbegavajte namirnice koje izazivaju nadutost
- Mahunarke – Sočivo i pasulj su jako hranljive namirnice sa dosta vlakana pa vrlo često dovode do nadutosti. Konzumiranjem manjih porcija mahunarki smanjićete pojavu nadutosti.
- Zeleno lisnato povrće – Brokoli, kelj i kupus sadrže vrstu šećera koju želudačna kiselina fermentiše i tako stvara jake gasove. Ovo povrće je jako zdravo i ne treba ga izbegavati, ali kao i kod mahunarki, umeren unos manjih porcija smanjiće pojavu nadutosti. Takođe, kuvanjem vlakna postaju mekša što povoljno utiče na probavu.
- Teška i kalorična hrana – Masti usporavaju proces varenja, pa samim tim, teška, masna, prezačinjena hrana vrlo često izaziva pojavu nadutosti.
- Mlečni proizvodi – Poznato je da netolerantnost na laktozu izaziva nadutost. Laktoza je mlečni šećer koji čak 75% populacije teško vari.
- Integralne/celovite žitarice – Vrlo su hranljive i bogate vlaknima ali baš zbog tih karakteristika lako mogu izazvati nadutost.
- Gazirana pića – Ugljen-dioksid koji nalazimo u gaziranim pićima najčešći je uzročnik nadutosti.
- Veštački zaslađivači – Sorbitol, manitol i ksilitol telo teško vari pa zbog fermentacije ovih šećera u crevima, dolazi do pojave nadutosti.
- Žvakanje žvake – pored veštačkih zaslađivača koje nalazimo u žvakaćim gumama, vazduh koji se guta pri žvakanju takođe dovodi do pojave nadutosti.
Pravilno kombinujte namirnice
Jako je bitno izbeći kombinaciju hrane koja zahteva različite procese varenja jer tako usporavamo varenje i stvaramo gasove i nadutost. Izbegavajte:
- kombinovanje različitih proteina,
- kombinovanje različitih ugljenih hidrata,
- kombinovanje ugljenih hidrata sa mesom.
Jedite sporije
Potrudite se da za obrok odvojite barem 30min. Hrana počinje da se vari već u usnoj šupljini, zato je bitno da uzimamo manje zalogaje i žvaćemo polako. Studije su pokazale da je duže žvakanje hrane dovodilo do bržeg osećaja sitosti. Kada jedemo prebrzo i halapljivo pored velike količine hrane unosimo i veliku količinu vazduha što na kraju dovodi do pojave nadutosti.
Manji ali češći obroci
Najbolje je dnevni unos kalorija podeliti na pet ili šest obroka, na taj način se najbolje kontroliše nivo šećera u krvi i osećaj sitosti. Manje porcije se takođe brže i lakše vare pa ćete izbeći pojavu nadutosti.
Koje namirnice treba da konzumirate kada osećate nadutost?
- Krastavac – sadrži antioksidant koji smanjuje otok i delovanje upalnih enzima. Krastavac je takođe i prirodni diuretik koji pomaže da se iz organizma izbaci višak vode.
- Probiotski jogurt – “dobre” bakterije jako su važne za normalnu i zdravu probavu, zato je vrlo važno održavati njihov prirodni balans.
- Čaj od nane i kamilice – mogu opustiti mišiće pa samim tim olakšati osećaj nadutosti.
- Banana – smanjuje nadutost usled konzumiranja slane hrane i sprečava zadržavanje vode. Sličan efekat imaju i avokado, kivi, pomorandža i pistaći.
- Đumbir – smanjuje želudačnu kiselinu i opušta mišiće probavnog trakta.
- Kurkuma – pozata su antibiotska svojstva kurkume ali ona takođe i jako dobro otklanja nadutost.
Za smanjenje nadutosti i eliminisanje neprijatnog osećaja, probajte Simaktiv!