Da li nam pacijenti sami govore o neprijatnom osećaju nadimanja i gasova u stomaku!?

Po mom iskustvu, nedovoljno. Često je neophodno da kao lekari postavimo pitanja i na svoju inicijativu dobijemo odgovor i podatak o ovom bitnom simptomu poremećaja sa varenjem.

Bol, zatvor, dijareja će pacijenta dovesti lekaru ali gasovi i nadimanja u stomaku su često tegobe sa kojima su se pacijenti „saživeli“ pa o toj temi najčešće i ne govore misleći da je nerešiva.

Nadutost i gasovi u stomaku Gasovi su normalna pojava u toku procesa varenja ali ako se nagomilavaju u crevima i ako se ne mogu eliminisati izazivaju bol i neprijatnosti u stomaku. Često se ovo dešava kod prejedanja, gutanja vazduha tokom unošenja hrane i pića, žvakanja žvaka, konzumiranja određene vrste hrane kao što su mahunarke, gazirani napici, pržena i začinjena hrana, masna hrana, hrana bogata laktozom (mlečni proizvodi), proizvoda bez šećera koji sadrže veštačke dodatke (sorbitol, maltilol) itd.

Potrebno je da se, pre svega, prepozna hrana koja može biti razlog za pojačano nadimanje, da se ishrana prilagodi i koriguje što u odsustvu ozbiljnijih razloga i zdravstvenih problema može biti dovoljno za rešavanje problema.

Treba znati da se hrana vari pre svega u tankom crevu. Ono što nije svareno fernentiše u debelom crevu uz pomoć bakterija, gljivica i kvasnica. U tom procesu proizvedeni metan i hidrogen se izbacuju iz debelog creva i ukoliko to izbacivanje nije adekvatno, ako je praćeno prolivom, zatvorom ili naglim gubitkom težine zahteva dalju dijagnostiku jer može biti udruženo sa ozbiljnijim stanjima kao što su npr. hronične bolesti creva (kronova bolest, ulcerozni kolitis).

Ukoliko pacijenti odluče da u ordinaciji izabranog lekara pomenu tegobe u vidu nadutosti stomaka (meteorizam), dobiće adekvatne savete za korekciju ishrane, umerenu i redovnu fizičku aktivnost (kretanje i šetnju), dovoljan unos tečnosti, savet o nežnoj masaži abdomena u pravcu kazaljke na satu i da je poželjna upotreba nekih namirnica, recimo jabukovog sirćeta.

Uz korekciju higijensko-dijetetskog režima, za olakšavanje i uklanjanje gasova i nadutosti, preporuka za upotrebu preparata Simaktiv je moj primer dobre prakse kojim se ubrzava rešavanje problema sa meteorizmom. Ovaj preparat sadrži dve komponente: 50 mg simetikona i 300 mg aktivnog uglja. Deluje vrlo brzo, za 15 min, još u toku varenja hrane u želucu i produžava dejstvo i u toku varenja u tankom crevu. Uzima se dva puta dnevno po dve tablete uz glavne obroke. Simaktiv ima svoju ulogu i preporučuje se i u pripremi pacijenata za ultrazvučni pregled abdomena. Koristi se i kao dodatak pripremi za kolonoskopiju jer poboljšava čišćenje debelog creva i vidljivost na pregledu i u tom slučaju se koristi veče pre i u jutro na dan ispitivanja.

Dakle, pacijenti bi morali biti otvoreniji da ukažu na sve svoje tegobe bez odlaganja a lekari spremniji da ispitaju i saznaju „nerečeno“ jer, kao što vidimo, najčešće rešenja postoje ali je za to neophodna dobra komunikacija i saradnja na relaciji pacijent – lekar.

 

Dr Radmila Popović

Spec. Opšte medicine