Nadutost stomaka ili meteorizam je pojava velike količine gasova u crevima koji stvaraju osećaj napetosti i punoće, a koja se javlja ubrzo nakon obroka. Nadutost i gasovi u stomaku mogu biti praćeni bolom koji može biti na istom mestu ili se u toku dana premešta. Ovi simptomi praćeni su izbacivanjem gasova i podrigivanjem.  Sve to stvara velike neprijatnosti i može biti ozbiljan socijalno ometajući, kao i estetski faktor. Zbog svih navedenih simptoma, meteorizam je veoma čest razlog posete lekaru opšte medicine.

Dusica Mladenovic meteorizam

S obzirom da se gasovi koji izazivaju nadimanje mogu podeliti na ingestirane gasove (progutani vazduh) i gasove koji su nastali u procesu varenja hrane, i uzroci nastanka meteorizma su različiti. Najčešće je to neadekvatna ishrana, odnosno preterano unošenje namirnica koje izazivaju gasove (gazirani sokovi, slatkisi, žvakaće gume, mahunarke, kupus, brokoli, krastavac tj. povrće koje sadrži ugljeni hidrat melitrozu), zatim način unošenja hrane (brzo uzimanje i nesažvakana hrana praćeno je uzimanjem velike količine vazduha između zalogaja), intolerancija na određenu namirnicu, alergije, ali i drugi aspekti načina života poput stresa, fizičke neaktivnosti i pušenja.

Prilikom lečenja meteorizma, treba posebno obratiti pažnju na higijensko-dijetetski režim: izbegavati hranu koja izaziva pojačano stvaranje gasova, podeliti obroke u više manjih u toku dana, jesti sporije uz više žvakanja, ispitati intoleranciju na hranu i alergije i koristiti pomoćna sredstva koja će ubrzati eliminaciju gasova iz gastrointestinalnog trakta.

Simaktiv je preparat koji savetujem svojim pacijentima u svakodnevnom radu jer se pokazao kao veoma brzo i učinkovito sredstvo za uklanjanje gasova i nadutosti. U sebi sadrzi kombinaciju simetikona i aktivnog uglja. Simetikon razbija mehuriće gasa u želucu i crevima i cini ga sitnijim, a aktivni ugalj vezuje oslobođene gasove i izbacuje ih iz organizma putem stolice. Obe supstance su hemijski inertne i zbog toga je Simaktiv preparat koji možemo preporučiti deci od 14. godine i odraslima, trudnicama i dojiljama. Simaktiv pocinje da deluje za 15 minuta već u želucu, čime se pacijent oslobađa aerofagije, a nastavlja svoje dejstvo u crevima, i u narednih sat vremena u potpunosti oslobađa pacijenta osećaja napetosti i bola.

Simaktiv smanjuje nadimanje, normalizuje varenje, ublažava bol i grčeve u stomaku i smanjuje podrigivanje. Pacijentima preporučujem dve tablete dva puta dnevno uz obrok, kako bi imali miran stomak i dobro varenje.

I na kraju treba napomenuti, iako je nadimanje stomaka u najvećem broju slučajeva bezazlen problem ova pojava može biti i simptom ozbiljnog stanja. Stoga, naglo nastao zatvor, pojava krvi u stolici, prolivaste stolice, mučnina, povraćanje, udruženi sa nadimanjem zahtevaju detaljno ispitivanje i konsultaciju gastroenterologa.

Dr Dušica Mladenović, spec. Opšte medicine