Meteorizam, poznat i kao nadutost stomaka, često prati osećaj punoće, tvrdoće i neprijatnosti u stomaku. Ova pojava proizlazi iz prekomernog nagomilavanja gasova u probavnom sistemu. Iako pravilna ishrana ima ključnu ulogu u sprečavanju nadimanja, određene fizičke vežbe mogu biti moćan saveznik u borbi protiv ovog neprijatnog problema. Isprobajte vežbe za smanjenje nadutosti stomaka i rešite se problema na najprirodniji način.

Šta je meteorizam?

Meteorizam ili nadutost nastaje kada se gasovi, poput azota, kiseonika, metana i ugljen-dioksida, zadrže u crevima. Ovi gasovi mogu se formirati tokom procesa varenja hrane ili ako se vazduh proguta dok jedemo ili pijemo. Ovaj neugodan problem često proizlazi iz procesa varenja, kada se gasovi stvaraju kao nusproizvod razgradnje hrane u crevima. Kada se ovi gasovi zadrže u crevima, mogu izazvati osećaj punoće, pritiska i neprijatnosti u stomaku.

Fizičke vežbe za smanjenje nadutosti

  1. Vežbe disanja:
    • Dijafragmalno disanje: Lezite na leđa i usredsredite se na disanje. Dijafragma se skuplja i skraćuje tokom udisaja, a produžava i opušta tokom izdisaja. Fokusirajte se na produženje izdisaja kako biste aktivirali trbušne mišiće. Pokušajte postepeno produžavati izdisaje i zadržavati dah nekoliko sekundi na kraju izdisaja. Ova tehnika može poboljšati pokretljivost creva i smanjiti nadutost.
  2. Šetnja nakon jela:
    • Samo 10 do 15 minuta šetnje nakon obroka može može pomoći u sprečavanju nakupljanja gasova.
    • Fizička aktivnost podstiče peristaltiku creva, što znači da se mišići creva aktiviraju i stimulišu prolaz hrane kroz probavni trakt. Ovo može pomoći u bržem izbacivanju gasova koji se akumuliraju u crevima, smanjujući osećaj nadutosti. Zatim, šetnja podstiče cirkulaciju krvi, što može poboljšati ukupnu funkciju digestivnog sistema. Takođe, samo hodanje može podstaći opuštanje mišića stomaka, što takođe doprinosi smanjenju pritiska i nelagodnosti povezane sa nadutošću stomaka. Sve ove prednosti čine šetnju jednostavnim, ali efikasnim sredstvom za ublažavanje nadutosti stomaka.
  3. Vežbe mišića karličnog dna:
    • Opustite i produžite mišiće karličnog dna kako biste poboljšali pražnjenje creva. Vežba koja se često preporučuje za jačanje i produžavanje mišića karličnog dna, a koja može pomoći u ublažavanju nadutosti, jeste vežba Kegel. Ove vežbe mogu pomoći u olakšavanju pritiska i nelagodnosti povezane sa meteorizmom.
    • Da biste izvodili ove vežbe, pronađite prave mišiće tako što ćete zamisliti da pokušavate zaustaviti tok mokraće. Udahnite duboko, a zatim, nakon izdaha, snažno kontrahujte te mišiće kao da pokušavate zaustaviti protok mokraće. Držite kontrakciju 5-10 sekundi, a zatim se opustite. Ponavljajte ovu vežbu, postepeno produžavajući vreme kontrakcije i odmora.
  4. Joga:
    • Joga uključuje različite položaje i vežbe disanja koje podstiču opuštanje i poboljšavaju protok vazduha kroz telo. Određene joga poze su fokusirane na savijanje i istezanje tela, te mogu stimulisati organe u stomaku, poboljšavajući njihovu funkciju. Na primer, poze poput Pashimottanasane (savijanje prema napred) i Marjarasana (pozicija mačke) mogu pomoći u masiranju stomaka, olakšavajući prolaz gasova kroz probavni trakt.
    • Joga teži opuštanju tela i uma, čime smanjuje nivo stresa. Stres može negativno uticati na funkciju digestivnog sistema, povećavajući nadutost i nelagodnost u stomaku. Vežbe disanja, poznate kao pranajama, koje su deo joga prakse, mogu umiriti nervni sistem i poboljšati cirkulaciju, što može doprineti boljem varenju hrane.

Saveti za efikasniju praksu tokom izvođenja vežbi

Meteorizam tj. nadutost stomaka može biti ne samo fizički, već i emocionalno iscrpljujući problem. Integracija ovih efikasnih vežbi u vašu svakodnevnu rutinu može pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju vašeg opšteg osećaja blagostanja. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom pre nego što započnete novi režim vežbanja, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme. Sada, kada imate alate za efikasno upravljanje nadimanjem, možete se posvetiti osećaju lakoće i udobnosti u svom stomaku.

Pored vežbanja, upotreba preparata kao što je Simaktiv takođe može značajno pomoći u smanjenju nadutosti stomaka i olakšavanju nelagodnosti povezane sa nadimanjem. Simaktiv je inovativni medicinski proizvod koji sadrži kombinaciju aktivnih supstanci, uključujući simetikon i aktivni ugalj, koji zajedno deluju na ublažavanje simptoma nadutosti i gasova u stomaku.