Nadutost stomaka je uobičajena tegoba koja pogađa mnoge ljude, izazivajući nelagodnost i smanjujući kvalitet svakodnevnog života. Međutim, rešenje može biti brzo i efikasno uz upotrebu preparata koji sadrže simetikon. SIMAKTIV tableta pruža pomoć u ublažavanju simptoma nadutosti stomaka.

Šta je simetikon?

Simetikon je hemijsko jedinjenje koje se često koristi u medicini za ublažavanje simptoma nadutosti, gasova u stomaku i grčeva. To je polidimetilsiloksan, organsko jedinjenje koje deluje fizički na gasove prisutne u digestivnom traktu.

Osnovni mehanizam delovanja simetikona jeste smanjenje površinskog napona mehurića gasa u crevima, što dovodi do njihovog pucanja. Kada se gasovi oslobode na ovaj način, mogu se resorbovati kroz zid creva ili se eliminisati iz organizma crevnom peristaltikom, odnosno pokretima creva.

Simetikon se ne apsorbuje u krvotok i ne prolazi kroz sistemsku cirkulaciju. Umesto toga, ostaje u digestivnom traktu, gde pruža lokalno olakšanje od simptoma nadutosti. Ovo jedinjenje se često koristi u raznim preparatima, uključujući tablete, kapi ili žvakaće gume, koji se primenjuju oralno.

Preparati koji sadrže simetikon često se koriste kao deo terapije za nadutost i gasove u stomaku, pružajući brzo olakšanje od neprijatnih simptoma povezanih sa prekomernim nagomilavanjem gasova u probavnom sistemu. Važno je napomenuti da se ovi preparati obično koriste simptomatski i ne leče osnovne uzroke problema sa varenjem. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što započnete upotrebu, pogotovo ukoliko vam se simptomi nadutosti javljaju često.

Kako radi SIMAKTIV tableta sa simetikonom?

Kada se popije SIMAKTIV koji sadrži simetikon, on brzo ulazi u želudac i creva, gde počinje svoje dejstvo. Prvi sloj tablete oslobađa 50% aktivnih supstanci u želucu već za 15 minuta. Zatim, drugi sloj nastavlja rad u crevima, oslobađajući preostalu količinu aktivnih supstanci tokom narednog sata. Ova inovativna formula omogućava brzo i dugotrajno oslobađanje od simptoma nadutosti.

Nadutost stomaka često nastaje usled prekomernog nagomilavanja gasova u želucu i crevima. Različiti faktori, poput nepravilne ishrane, stresa, pojačanog gutanja vazduha ili bolesti digestivnog sistema, mogu doprineti ovom neprijatnom stanju. Simetikon, kao ključni sastojak SIMAKTIV tablete, deluje ciljano na ove gasove, smanjujući njihovo širenje i ublažavajući nelagodnost koja proizlazi iz nadutosti.

Ublažavanje simptoma nadutosti stomaka na prirodan način

Pored upotrebe SIMAKTIV tablete, postoje i prirodne metode koje mogu doprineti smanjenju nadutosti stomaka.

  1. Masaža stomaka: Nežna masaža stomaka može poboljšati cirkulaciju, opustiti mišiće creva i podstaći eliminaciju gasova.
  2. Fizička aktivnost: Redovno vežbanje podstiče peristaltiku creva, ubrzavajući prolaz hrane kroz digestivni trakt i smanjujući nakupljanje gasova.
  3. Pametan izbor hrane: Izbegavajte hranu koja često izaziva nadutost, poput mahunarki, kupusa i gaziranih pića. Umesto toga, birajte namirnice bogate vlaknima, voće i povrće.

Ove metode ne samo da mogu doprineti smanjenju nadutosti, već i poboljšati opšte zdravlje digestivnog sistema.

SIMAKTIV – Tableta simetikona i aktivnog uglja

SIMAKTIV je inovativni medicinski proizvod u obliku dvoslojne tablete, koji predstavlja kombinaciju simetikona i aktivnog uglja. Simetikon deluje na eliminaciju gasova, dok aktivni ugalj adsorbuje otrove, gasove i mikroorganizme. Ova kombinacija supstanci pruža brzo i efikasno olakšanje od simptoma nadutosti stomaka.

Kako se upotrebljava SIMAKTIV?

SIMAKTIV je namenjen odraslima i deci starijoj od 14 godina. Svaka tableta sadrži 50 mg simetikona i 300 mg aktivnog uglja. Preporučuje se upotreba do 4 tablete u toku dana, najbolje po dve tablete posle glavnih obroka. Važno je napomenuti da se može koristiti do potpunog gubitka simptoma, u kontinuitetu najduže do 30 dana. Ako se simptomi nastave, trebalo bi se posavetovati sa lekarom.

Zaključak

Nadutost stomaka može značajno uticati na svakodnevni život, ali uz pravilnu brigu i upotrebu efikasnih preparata kao što je SIMAKTIV, moguće je pronaći olakšanje. Kombinacija simetikona, prirodnih metoda i pametnog izbora hrane pruža holistički pristup rešavanju ovog problema. Važno je da pojedinci koji se suočavaju sa hroničnom nadutošću potraže stručni savet lekara kako bi utvrdili uzrok i prilagodili tretman prema individualnim potrebama. Simetikon u SIMAKTIV-u može biti koristan alat u vladanju neprijatnim gasovima, pružajući brzo i efikasno olakšanje.