Nadutost stomaka je neprijatno stanje koje često pogađa žene različitih dobnih grupa. Razlozi za ovu pojavu mogu biti mnogobrojni, a kako biste bolje razumeli ovu temu, istražićemo moguće uzroke i ponuditi rešenja za ublažavanje nadutosti. Nadut stomak kod žena ne mora nužno biti razlog za brigu ukoliko obratite pažnju na simptome i životne navike.

 

Nadut stomak kod žena – uzroci

 

Promene u veličini stomaka, poznate kao otok stomaka, su poznate svim ženama i mogu se javiti iz različitih razloga, bilo da je reč o prejedanju, trudnoći ili nekim ozbiljnijim zdravstvenim stanjima. Ova pojava može biti neprijatna i ponekad i bolna, a trajanje zavisi od uzroka. Razlikovanje između situacija koje možete rešiti sami i onih koje zahtevaju medicinsku pažnju je ključno.

Važno je naglasiti da preciznu dijagnozu i utvrđivanje tačnog uzroka otoka može postaviti samo lekar kroz preciznu dijagnostiku.

 

Otok stomaka od gasova: Čest uzrok nadutosti stomaka su gasovi. Brzo jedenje, gutanje vazduha, kao i prekomerna konzumacija hrane, čak i one zdrave, mogu izazvati stvaranje gasova. Ako se gasovi zadrže u crevima, često dovode do oticanja abdomena. Jedan od uobičajenih uzroka nadutosti kod žena je prekomerna konzumacija hrane koja može izazvati gasove u stomaku. Ove namirnice uključuju mahunarke poput pasulja i sočiva, kupusnjače poput kupusa i brokolija, kao i gazirane napitke.

Opstipacija: Povremena ili hronična opstipacija može uzrokovati otežano pražnjenje creva, što dovodi do osećaja nadutosti i otoka stomaka. Nedostatak redovnog pražnjenja creva može povećati nivo gasova u stomaku, izazivajući nelagodnost i otežavajući probavu. Povećan unos vlakana, dovoljna hidratacija i redovna fizička aktivnost mogu pomoći u prevazilaženju opstipacije i smanjenju otoka stomaka.

Često žvakanje žvaka: Konstantno žvakanje žvakaćih guma može doprineti gutanju više vazduha, uzrokujući osećaj nadutosti i povećani pritisak u stomaku. Veštački zaslađivači prisutni u žvakaćim gumama takođe mogu izazvati nadimanje i osećaj otoka kod nekih ljudi. Redukcija česte upotrebe žvakaćih guma može doprineti smanjenju gutanja vazduha i olakšati simptome nadutosti.

Hronična izloženost stresu i nervozi: Hronični stres može izazvati disbalans u crevima, povećavajući osetljivost na nadutost i osećaj otoka. Tehnike opuštanja, poput meditacije i vežbi disanja, mogu pomoći u smanjenju stresa i ublažavanju simptoma nadutosti. Upravljanje stresom kroz zdrave životne navike i podršku psihološkog blagostanja može značajno poboljšati opšte stanje stomaka.

Neredovan san: Nedostatak kvalitetnog sna može uticati na funkciju digestivnog sistema, izazivajući osećaj nadutosti i disfunkciju creva. Održavanje redovnog rasporeda spavanja, stvaranje udobnog okruženja za san i izbegavanje stimulansa pre spavanja mogu poboljšati kvalitet sna i smanjiti nadutost. Fokusiranje na higijenu sna kao deo celokupnog zdravstvenog režima može pozitivno uticati na funkciju stomaka i smanjenje osećaja nadutosti.

Sindrom iritabilnog creva: Sindrom iritabilnog creva je poremećaj koji može izazvati bol i grčeve u stomaku, uz nadimanje i gasove koji dovode do otoka. Informišite se više o ovom stanju na našem sajtu.

Intolerancija na laktozu: Intolerancija na laktozu se javlja kada organizam ne može svariti laktozu, šećer prisutan u mlečnim proizvodima. Simptomi uključuju nadimanje stomaka, gasove i oticanje. Ukoliko osećate nelagodnost i otok nakon konzumiranja mlečnih proizvoda, moguće je da ste intolerantni na laktozu.

Otok stomaka usled apscesa: Apsces u stomaku može nastati kada se tečnost nakupi, a uzroci mogu biti bolesti jetre, poput ciroze. Osim toga, povećanje telesne težine, blokada creva ili cista na jajnicima takođe mogu uzrokovati otok abdomena.

Smanjena fizička aktivnost: Nedovoljna fizička aktivnost može usporiti probavu i otežati cirkulaciju u stomaku, što može doprineti osećaju nadutosti. Redovna fizička aktivnost, poput šetnji ili laganih vežbi, može pomoći u ublažavanju ovih simptoma.

Medicinska stanja: Otečeni stomak može biti posledica drugih, manje uobičajenih stanja kao što su pesak i kamenje u žučnoj kesi, pankreatitis (upaljena gušterača) ili ginekološki problemi poput ciste na jajnicima. Mogu uticati i crevni paraziti, određeni lekovi i slično.

Važno je naglasiti da, ukoliko primetite trajanje simptoma ili ako je bol jaka, potrebno je potražiti stručnu medicinsku pomoć. Otklanjanje uzroka otoka stomaka i pravovremeno lečenje mogu biti ključni za očuvanje zdravlja i dobrostanja.

 

SIMAKTIV – prva pomoć ženama sa nadutim stomakom

 

Bez štetnih hemikalija i veštačkih dodataka, Simaktiv nudi prirodnu alternativu za podršku vašem stomaku bez neželjenih efekata.

Simaktiv je rešenje koje vam može pružiti olakšanje i vratiti udobnost u svakodnevnom životu. Čitajte naš blog kako biste saznali više o ovom preparatu i kako može pomoći u održavanju zdravlja vašeg digestivnog sistema.

Simaktiv se bori protiv uzroka nadutosti i gasova, pružajući celovitu podršku vašem stomaku. Probudite svoj digestivni sistem i vratite se osećaju lakoće sa Simaktivom!Top of Form