Gasovi u stomaku su normalna pojava, ali njihovo stvaranje može biti uzrokovano nekim navikama i greškama u ishrani. U borbi sa gasovima, često isprobamo svaki savet koji čujemo. Mnogi saveti, iako dobronamerni, spadaju u greške. Neki potezi ipak pogoršaju gasove u stomaku.

Šta stvara gasove u stomaku?

Pre nego što razmotrimo greške koje pravimo, važno je razumeti šta stvara gasove u stomaku. Gasovi se prirodno stvaraju tokom procesa varenja hrane. Procesi fermentacije i razlaganja hrane u crevima oslobađaju gasove, a normalno je da se ovi gasovi povremeno eliminišu podrigivanjem ili ispuštanjem gasova.

 

Gasovi u toku dana i noći

Gasovi se mogu stvarati tokom celog dana i njihova eliminacija se obično dešava spontano. Međutim, neki ljudi primećuju da imaju veće probleme sa nadutošću noću. To može biti rezultat različitih faktora, uključujući način ishrane, ali i individualne karakteristike varenja.

 

Greške koje najčešće pravimo – nesvesno pogoršavanje nadutosti

Pored redovnog i zdravog izbacivanja gasova, neki gasovi se formiraju i lošim životnim navikama. Ovo su najčešće loše navike koje izazivaju nadutost stomaka:

  1. Brza konzumacija hrane: Kada jedemo u žurbi gutamo više vazduha, što može povećati nadutost.
    Alternativa:  Umesto brze konzumacije hrane, posvetite vreme pripremi i konzumaciji raznolike hrane koja je lagano svarljiva. Odvojite dovoljno vremena za obrok i uživajte u tome.
  2. Žvakanje žvakaće gume: Žvakanje žvakaće gume može dovesti do gutanja viška vazduha, a neki zaslađivači u gumama mogu izazvati fermentaciju i stvaranje gasova.
    Alternativa: Umesto žvakaćih guma, birajte prirodne grickalice poput orašastih plodova, semenki ili svežeg voća. Osim što su ukusne, ove opcije neće dodatno doprineti gutanju vazduha.
  3. Upotreba slamki za piće: Kada pijemo kroz slamku, gutamo više vazduha, što može doprineti nadutosti.
    Alternativa: Preskočite upotrebu slamki i pijte direktno iz čaše. Ovo može smanjiti unos vazduha tokom konzumacije tečnosti.
  4. Unos gaziranih pića: Gazirana pića sadrže mehuriće gasa koji mogu izazvati nadutost.
    Alternativa: Umesto gaziranih pića, birajte negaziranu vodu. To će eliminisati unos dodatnih mehurića gasa u vaš sistem.
  5. Konzumacija gasotvornih namirnica: Neki sastojci hrane, poput određenih mahunarki, povrća i žitarica, mogu izazvati stvaranje gasova u crevima.
    Alternativa: Ograničite unos namirnica koje izazivaju nadutost. Umesto njih, odaberite alternative koje su lakše za varenje, poput mleka bez laktoze ili belog hleba umesto integralnih žitarica.

Dodatno, nedovoljna fizička aktivnost može usporiti varenje. Redovno vežbanje može poboljšati cirkulaciju i podsticati zdravo varenje. Nedovoljan unos vode može uzrokovati zatvor, što može doprineti nadutosti. Održavajte dobar nivo hidratacije. Probiotici mogu poboljšati zdravlje creva i pomoći u održavanju ravnoteže bakterija, smanjujući nadutost. Uključite probiotske namirnice ili suplemente u ishranu.

 

Simaktiv – revolucija u stomačnim problemima

Simaktiv je preparat koji može pružiti efikasno rešenje za nadutost i druge stomačne probleme. Sastavljen od pažljivo odabranih sastojaka, Simaktiv tablete mogu pomoći u smanjenju stvaranja gasova i ublažavanju nelagodnosti povezane s nadutošću. Ako se suočavate s čestim problemima nadutosti, razmotrite upotrebu Simaktiv-a.

Nadamo se da će ove informacije pomoći u razumevanju uzroka nadutosti i pružiti korisne savete o tome kako je prirodno rešavati. Simaktiv je tu da pruži dodatnu podršku, čineći vaša svakodnevna iskustva sa digestivnim sistemom lakšim i udobnijim.