Ultrazvučni pregled abdomena je osnovna radiološka metoda za pregled parenhimatoznih organa abdomena. Koristi se često pre svega zbog svojih prednosti a to su neinvazivnost, odsustvo zračenja, mogućnost ponavljanja pregleda po potrebi. Učestalost pregleda omogućava praćenje patoloških promena organa abdomena, ponavljanje pregleda u skladu sa kliničkom slikom a bez izlaganja pacijenata x-zračenju, kao kod pregleda klasičnim rengenskim metodama ili snimanju MSCT skenerom.

Nema neželjenih efekata, a kao takav je metoda izbora za decu i trudnice.

Da bi pregled bio što uspešniji i dao potrebne informacije o pregledanim organima abdomena neophodna je pravilna priprema za pregled. Osnovni problem kod pacijenata koji dolaze na ultrazvučni pregled trbuha je prisustvo gasova u želucu i crevima, koji smanjuju mogućnost sagledavanja organa.

Ultrazvučni pregled abdomena

Koncentracija gasova je naročito izražena u području epigastrijuma, gde se nalazi projekcija pankreasa koji je neretko nedostupan pregledu i celom projekcijom kolona koji može da maskira okolne strukture. Gasovi u trbuhu se javljaju zbog poremećaja peristaltike creva koja se uglavnom usporava, problema sa varenjem, preosetljivošću na pojedine vrste hrane i prekomernog unosa hrane.

Pacijentima su davane tablete simetikona radi pripreme za pregled. Kod upotrebe tih preparata došlo je do poboljšane pripreme za pregled ali je primećeno zaostajanje gasova u transverzalnom kolonu sa maskiranjem okolnih struktura.

Pacijentima je predložena upotreba tableta Simaktiv-a. Simaktiv tablete sadrže simetikon, organsko jedinjenje koje uklanja gasove I aktivni ugalj koji je crevni adsorbens. Uloga aktivnog uglja je da vezuje i uklanja otrove i gasove iz creva putem stolice.

Pravilnom upotrebom četiri tablete Simaktiva u toku dana, po dve nakon glavnih obroka, pacijenti su smanjili osećaj nadutosti kao posledica redukcije gasova u želucu i crevima. Ultrazvučni nalaz je dao potpune informacije bez prisustva gasova koji smanjuju kvalitet pregleda trbušnih organa, pre svega u pregledu pankreasa.

Pored smanjene nadutosti, pacijenti su primetili smanjeno podrigivanje, normalizaciju varenja i ublažavanje bolova u trbuhu, te je Simaktiv pored pripremene uloge u pregleda trbuha pokazao i značajni  terapijski efekat.

dr Dušan Jovanović, radiolog Zdravstveni Centar Aleksinac