Sindrom iritabilnog kolona ili poznatiji kao sindrom nervoznih creva jedno je od najčešćih hroničnih gastroeneteroloških oboljenja koje se javlja kod osoba između 30 i 50 godina starosti. Ono što je takođe zanimljivo jeste i to što se ovaj problem javlja 3-4 puta češće kod žena.

Sindrom iritabilnog kolona može biti hronično stanje koje karakterišu bol u stomaku i poremećen ritam pražnjenja stolice.

Simptomi nervoznih creva su:

Kod sindroma nervoznih creva nema upale, niti organske bolesti ali postoji funkcionalni poremećaj u komunikaciji mozga sa digestivnim traktom.
Najčešći uzročnici sindroma nervoznih creva su stres ili napetost. Ovaj sindrom nije opasan, ali može biti jako neugodan i samim tim loše uticati na kvalitet života. Iz tog razloga kontrola stresa je bitan faktor u borbi protiv ovog problema.

Nervozna creva (iritabilni kolon) i hrana

Nervozna creva često su praćena i intolerancijom na određenu hranu, pa neke vrste hrane u velikoj meri mogu pogoršati simptome. Promene u ishrani neophodne su kako bi se olakšale nastale tegobe. Konzumiranjem veće količine vode kao i hrane bogate vlaknima simptomi se mogu poboljšati. Savetuje se izbegavanje teške i masne hrane, belog hleba, kafe, slatkiša i hrane sa dosta aditiva. Poželjno je izbegavati alkohol i gazirana pića kao i ljutu i kiselu hranu.

Zahvaljujući kombinaciji dve aktivne supstance, simetikona i aktivnog uglja, Simaktiv brzo i lako smanjuje ili rešava problem nadutosti i bolnih grčeva, ostavlja stomak mekim i manje naduvenim, smanjuje gasove i podrigivanje. Simaktiv ne utiče na rad digestivnog sistema i može se koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Оставите одговор